Wiecie, że nigdy wcześniej nie robiłam nic ze świeżej żurawiny? Zazwyczaj korzystałam z niej w wersji suszonej (przepyszna w połączeniu z nerkowcami) lub w wersji gotowej konfitury (z oscypkiem!). Jako, że jest na nią obecnie sezon i stała się co raz łatwiej dostępna sklepach (chwała ryneczkowi Lidla) postanowiłam wypróbować ją w przepisie na ciasto cytrynowe z żurawiną . I efekt jest fantastyczny! To idealne ciasto zimowe – dzięki cytrysowemu smakowi i zapachowi jak i dodatkowi sezonowej żurawiny.
Żurawina jest bardzo silnym małym owockiem – ma właściwości antybakteryjne oraz jest pełna antyoksydantów. Ponadto ma kwaskowaty smak, który cudownie orzeźwia i przełamuje słodycz ciasta. Dlatego w tym wilgotnym, cytrynowym sprawdziła się idealnie. Dodatkowo to ciasto cytrynowe wersji rozpustnej 😄 z polewą z białej czekolady to już po prostu cudo. Jeśli zostanie Wam żurawina po upieczeniu ciasta nie martwcie się – jest bardzo trwała! W lodówce wytrzyma nawet 2-3 miesiące, w zamrażarce jeszcze dłużej. Wszystko dzięki naturalnym substancjom konserwującym, które żurawina zawiera.
Ciasto cytrynowe z żurawiną
Course: ciasta, deseryCuisine: świąteczneDifficulty: proste12
porcji25
minutes1
hour15
minutesPyszne, wilgotne ciasto cytrynowe z orzeźwiającą, lekko kwaskowatą żurawiną. Całość dopełniona polewą z białej czekolady i skórki z cytryny.
SKŁADNIKI
1 i 3/4 kubka mąki orkiszowej lub pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
5 łyżek oleju kokosowego lub 5 łyżek masła lub 1/3 kubka oleju
1/2 kubka cukru kokosowego lub brązowego
1 jajko
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
skórka starta z jednej cytryny
3 łyżki soku z cytryny
1/2 kubka mleka migdałowego (lub innego)
1 rozgnieciony banan
garść świeżej żurawiny
- OPCJONALNIE POLEWA Z BIAŁEJ CZEKOLADY
50g białej czekolady
1 łyżeczka oleju kokosowego
1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny
INSTRUKCJE
- Nastawiamy piekarnik na 170 stopni C z termoobiegiem. Formę do pieczenia (keksówkę) wykładamy papierem do pieczenia (kawałek pokrywający dłuższe boki i dno)
- W misce mieszamy suche składniki: mąkę, sól i proszek do pieczenia.
W drugiej, większej misce miksujemy olej kokosowy lub masło z cukrem. Dodajemy jajko i miksujemy. - Dodajemy po kolei miksując wszystkie mokre składniki: mleko migdałowe, ekstrakt waniliowy, skórkę z cytryny, sok z cytryny, rozgnieciony banan. Miksujemy.
- Dodajemy mieszankę mąk w trzech turach, po każdej mieszając masę. Warto na tym etapie przerzucić się z miksera na drewnianą łyżkę.
- Wrzucamy żurawinę i mieszamy delikatnie. Przekładamy masę do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika na 35-45 minut – sprawdzajcie patyczkiem czy wyciągnięcie suchy. U mnie wystarczyło 37 minut 😊
- Polewa dla łasuchów: białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z łyżką oleju koksowego (dzięki niemu czekolada staje się bardziej płynna i łatwiej nią polewać ciasto). Dodajemy skórkę z cytryny. Polewamy ciasto.
- Zajadamy ❤️ Ja po rozkrojeniu trzymałam zawinięte w folię w lodówce przez 3 dni. Możecie trzymać po za lodówką ale pamiętajcie by przykryć ściereczką by nie wysychało.
Jeśli planujecie słodkie przepisy na zbliżające się święta spróbujcie również poniższych przepisów:
- Pierniczki orkiszowe bez białego cukru
- Czekoladowe renifery
- Babeczki czapeczki Mikołaja
- Sernik z białą czekoladą
Koniecznie dajcie znać jeśli wypróbujecie ten przepis na ciasto cytrynowe z żurawiną lub inne świąteczne przepisy z bloga 🙂 Czekam na Wasze komentarze lub wiadomości – koniecznie ze zdjęciami!