Mozaikowa tarta z rabarbarem

Czy ciasta z rabarbarem kojarzą Wam się jedynie z prostym ciastem z rabarbarem i kruszonką? Jeśli tam, mam dla Was dzisiaj przepis, który Was totalnie zaskoczy. Piękna tarta z rabarbarem w mozaikową “jodełkę” z łodyg rabarbaru zachwyci gości nawet na eleganckim obiedzie.

mozaikowa tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem najlepiej smakuje na ciepło z gałką lodów waniliowych na wierzchu. Kwaskowaty rabarbar podbija słodkość lodów. Ciepłe ciasto szybciej rozpuszcza lody, które opływają gorący rabarbar. Cudowna symfonia smaków i wrażeń. Naprawdę, nie przesadzam 🙂

mozaikowa tarta z rabarbarem

Dzisiaj mam dla Was propozycję tarty typu “galette”. Ciasto zawiera w sobie masło (chociaż przyznam, że zmniejszyłam ilość versus tradycyjny przepis) oraz zaskakujący składnik – serek typu almette. Dzięki tym dwóm składnikom ciasto na bokach cudownie się “listkuje” czyli rozdziela w środku na warstwy. Robi się ją banalnie, bo nie potrzebujemy żadnej foremki – wystarczy blacha z piekarnika. Ponadto nikt nie zauważy, jeśli ciasto rozwałkujemy nierówno, bo i tak zawijamy boki do środka.

mozaikowa tarta z rabarbarem

Jeśli ta mozaikowa tarta z rabarbarem przypadnie Wam do gustu koniecznie spróbujcie również wersji ze śliwkami i figami lub z gruszkami.

SZCZEGÓŁY

PORCJE

4

CZAS AKTYWNY

25 minut

CZAS CAŁKOWITY

1h 40 minut

TRUDNOŚĆ

łatwa

SKŁADNIKI

  • CIASTO

  • 150g mąki orkiszowej jasnej

  • 3 łyżki zmielonego cukru kokosowego lub brązowego

  • szczypta soli

  • 60g masła

  • 5 łyżek (około 120g) serka typu almette śmietankowy lub jogurtowy

  • NADZIENIE

  • 4 łodygi rabarbaru (dla efektu mozaiki wybierajcie takie o podobnej grubości)

  • 3 łyżki soku z pomarańczy (sok z połówki dużej pomarańczy)

  • 3-6 łyżeczek cukru kokosowego/brązowego

  • 1/2 łyżeczki naturalnego ekstraktu waniliowego lub ziarenka z 1/2 łodygi wanilii

  • 1/2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy

  • (opcjonalnie) 1 łyżka syropu klonowego i garść płatków migdałowych

  • (opcjonalnie) lody waniliowe do podania

mozaikowa tarta z rabarbarem

INSTRUKCJE

  • Najpierw przygotujmy ciasto. Mąkę wsypujemy do miski. Dodajemy szczyptę soli i cukier (napisałam zmielony, bo w przeciwnym razie może nam trochę chrupać w zębach, bo nie ma się w czym rozpuścić :)). Do mąki ścieramy masło na grubych oczkach tarki. Dodajemy serek i całość zagniatamy palcami do uzyskania jednej kuli. Zawijamy w folię, wkładamy do lodówki na przynajmniej 40 minut.
  • W tym czasie przygotowujemy rabarbar. Jeśli chcecie uzyskać efekt jak na zdjęciu, musicie pokroić łodygi w równej długości (u mnie około 3cm) kawałki, cięte pod lekkim kątem. Uwaga! By stworzyć efekt “jodełki” musicie dwie łodygi pokroić pod kątem w jedną stronę, a dwie kolejne pod tym samym kątem ale nóż odwrócony w drugą stronę.
  • Wyciskamy sok z pomarańczy. 3 łyżki soku łączymy z cukrem, wanilią i skórką z pomarańczy. Ilość cukru uzależnijcie od tego, czy planujecie podać tartę z lodami. Jeśli tak wystarczą 3 łyżeczki – wtedy kwaskowatość rabarbaru świetnie się zrównoważy ze słodyczą lodów. Jeśli rezygnujecie z lodów warto podwoić porcję cukru, by tarta nie wyszła za kwaśna 🙂
  • Nastawiamy piekarnik na 190 stopni C. Ciasto wyjmujemy z lodówki i rozwałkujemy na papierze do pieczenia na okrągły placek o grubości około 3-5mm. Przekładamy papier z ciastem na blachę do pieczenia. Ciasto smarujemy połową naszej mieszanki soku z cukrem. Układamy jodełkę z rabarbaru zostawiając 1,5-2cm na bokach ciasta do zawinięcia. Smarujemy rabarbar pozostałą częścią mieszanki pomarańczowej. Zawijamy ciasto na bokach na rabarbar.
  • Tartę pieczemy około 30 minut (ma mieć ładny, złotobrązowy kolor, a rabarbar ma zmięknąć). Po 20 minutach, jeśli używacie, możecie rozłożyć na bokach płatki migdałowe wymieszane z syropem klonowym.
  • Ta tarta z rabarbarem absolutnie najlepiej smakuje prosto z piekarnika, z gałką lodów waniliowych rozpuszczających się na ciepłym rabarbarze. Pyszności! Ale oczywiście będzie też dobra po ostygnięciu / bez lodów. Jeśli nie zjecie całej naraz trzymajcie do 2 dni w lodówce. Jeśli chcecie podać z lodami w późniejszym czasie warto włożyć tartę do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 5 minut 🙂