Veganuary, czyli wegański styczeń. To paroletnia już inicjatywa, która zachęca do jedzenia wyłącznie roślinnych dań w styczniu. Nazwa to zlepek angielskich słów = Vegan (wegański) oraz January (czyli styczeń). Znam osoby, które właśnie z Veganuary rozpoczęły swoją wegańską podróż. Może również z Tobą tak będzie?
Sama nie jestem na diecie w pełni roślinnej, ale co raz więcej z nią eksperymentuję. Co raz częściej decyduję się na roślinne zamienniki nabiału. Dlatego na blogu znajdziecie mnóstwo roślinnych przepisów idealnych na wegański styczeń. Śmiać mi się chce, gdy sobie przypomnę, że kiedyś uważałam kuchnię roślinną za trudną. Nic bardziej mylnego. Przepisy, które prezentuję Wam poniżej są proste i szybkie. I co najważniejsze – pyszne!
Nawet jeśli nie chcecie się zdecydować na cały miesiąc z roślinnymi przepisami, może warto spróbować jeden tydzień? Albo wybrane dni w tygodniu? W ten sposób będziecie mieli okazję zobaczyć, jak smakują Wam tego typu dania, jak się po nich czujecie.
Dlaczego warto spróbować?
- Dla zdrowia – dobrze zbilansowane posiłki roślinne dostarczają nam więcej niż minimalne 5 porcji warzyw i owoców. A wraz z nimi masę witamin, minerałów i wartości odżywczych
- Dla środowiska – obecnie przejście na dietę roślinną jest uważane za największą kontrybucję, jaką każdy z nas indywidualnie może mieć dla zatrzymania zmian klimatycznych.
- Dla zwierząt – nie spożywanie mięsa jest tu dużą oczywistością. Natomiast produkcja nabiału, szczególnie ta w ogromnych firmach pozostawia dużo do życzenia pod kątem traktowania zwierząt.
- Dla siebie – by zobaczyć, jak Wasz organizm czuje się na takiej diecie. W ten sposób sprawdzicie jaki macie nastrój oraz jaki poziom energii. Może to idealny sposób na odżywanie dla Waszego ciała, a Wy nawet o tym nie wiecie 🙂
Jeśli temat Was zaciekawił, o samej inicjatywie więcej możecie przeczytać na TUTAJ. Koniecznie dajcie znać jeśli przetestujecie któryś przepis 🙂
Śniadania
Puszyste pancakes z ciepłym sosem malinowym

Zielone smoothie z jarmużu i awokado z dodatkiem mango

Domowa granola do mleka lub jogurtu roślinnego

Owsianka bez gotowania

Domowa nutella z dwóch składników

Kruche ciasteczka owsiane

Zupy
Pikantna zupa curry z makaronem ryżowym

Prosty ramen

Zupa z pieczonego kalafiora

Minestrone – z warzywami, fasolką i makaronem

Aromatyczna zupa z soczewicy

Obiady i kolacje
Zapiekanka ziemniaczana z soczewicą

Boczniaki z warzywami w tajskim stylu

Sałatka z pieczonym batatem, cieciorką i granatem w pikantnym sosie

Spaghetti z cukinii z kremowym pesto z awokado

“Skrzydełka” z kalafiora w lepkim sosie

Chiński sos słodko-kwaśny z masą warzyw

Sałatka z jarmużem, pieczonym batatem, komosą i awokado

Proste curry z cieciorki

Bataty zapiekane w patelni

Spotkania
Tęczowe spring rolls z sosem orzechowym

Falafel z zielonym groszkiem

Torcik z musem czekoladowym bez pieczenia

Krakersy z ciecierzycy

Desery
Bułeczki cynamonowe w sosie karmelowym

Prosty chlebek bananowy z kawałkami czekolady

Domowe snickersy

Tartaletki z budyniem jaglanym

Tarta z malinami

Tarta czekoladowa z malinami
